Opis
Zob je biljka koja pripada biljnoj porodici trava, a koja je porijeklom iz Azije i Europe. Prema nekim pretpostavkama, konjanički su narodi, uključujući pretke Mađara, ovu kulturu mogli donijeti sa sobom. Raste i u oštrijoj klimi Sjeverne Europe, pa je također bila korisno prehrambeno i krmno bilje za tamošnje narode. Za to su pronađeni i dokazi u mnogim keltskim i germanskim grobnicama. Uglavnom se koristio kao hrana za životinje, ali od njega se radilo pivo, mekinje i od njegovog brašna kruh. Među osobama na raznim dijetama i voditeljima zdravog životnog stila dobiva sve veću popularnost zbog zbog velikih vrijednosti svog unutarnjeg sadržaja. Iako se zob tijekom obrade ljušti, dragocjeni dijelovi klice i mekinje se ne uklanjaju, pa tome može zahvaliti svoj izvanredni sadržaj vlakana, vitamina i minerala u usporedbi s ostalim žitaricama.
Zob i preosjetljivost na gluten: zob sadrži protein avenin, koji je sličan pšeničnom glutenu, ali kod većine pacijenata ne izaziva autoimuni odgovor. Većina komercijalno dostupnih zobi sadrži gluten zbog unakrsne kontaminacije tijekom berbe i obrade. Stoga je u slučaju ozbiljne preosjetljivosti na gluten važno kupiti samo zajamčeno bezglutenske zobene proizvode!
Upute za korištenje zobenog brašna
Zobeno brašno je izvrsno za izradu slanih i slatkih tijesta, peciva i kolača. Zahvaljujući ugodnom okusu, može čak u potpunosti zamijeniti pšenično brašno. Prikladan je i za zgušnjavanje i izradu zaprški.
Balance Food Zobeno brašno 500 g cijena: [PRICE]