Opis
Naziv brezin šećer upućuje na činjenicu da je ksilitol u početku bio izrađen od slatkih vlakana breze. 1902. godine Herman Emil Fischer, otkrivač ksilitola, dobio je Nobelovu nagradu. Budući da je proizvodnja saharoze u to vrijeme bila jeftina, ova izvrsna alternativa za zamjenu šećera nije primijećena u industriji. Kriza šećera nakon Drugog svjetskog rata potaknula je Finsku Šećernu Tvrtku da razvije industrijsku proizvodnju ksilitola. U prehrambenoj industriji uglavnom se koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bezalkoholnih pića i drugih dijetalnih slatkiša.
Zbog svog niskog glikemijskog indeksa, sadržaja kalorije i ugljikohidrata, savršen je izbor za dijabetičare i osobe na dijeti za zamjenu šećera.
Konzumiranje velikih količina istovremeno po prvi puta može izazvati proljev kod onih koji su na njega osjetljivi, pa je poželjno naviknuti naše tijelo sa manjim količinama. Kasnije ni veće količine (20-30g) ne stvaraju takav problem.
Upute za korištenje
Njegova je snaga zaslađivanja ista kao i šećera kristala, tako da ga - uz nekoliko iznimaka - može u potpunosti zamijeniti u svim receptima. Izvrstan je i za pečenje, jer ne gubi svoj slatkasti okus i ne postaje gorka ni na visokim temperaturama. Nažalost, zbog svog fungicidnog učinka nije praktično ga koristiti u dizanim tjesteninama i ne može se karamelizirati.