Opis
Kao međuprodukt ciklusa limunske kiseline (metabolički proces koji stvara energiju), limunska kiselina se nalazi u svim živim stanicama, pa ljudsko tijelo također pretvara limunsku kiselinu. Ima ga naročito puno u kiselim voćama i povrću. Za industrijsku upotrebu proizvodi se sintetički. Kao aditiv za hranu (E330) uglavnom se koristi kao aroma u napitcima s citrusnim okusom i drugim proizvodima. Pojačava antioksidativni učinak drugih spojeva, pomažući u očuvanju arome i sadržaja vitamina u mnogim namirnicama. Može nakratko spriječiti kvarenje voća. U pekarskoj industriji se koristi za poboljšanje kruha i tijesta. Često je pobrkaju s askorbinskom kiselinom, ali limunska kiselina i askorbinska kiselina dva su različita spoja.
Upute za korištenje limunske kiseline
U kućanstvima može se koristiti za kiseljenje i očuvanje boje kod izrade džemova, sirupa i limunada. Pri pečenju domaćeg kruha pomješajući je u kiselo tijesto možemo postići karakterističniji okus.
Također nam može biti od velike pomoći u održavanju čistoće doma. Ekološki prihvatljivo i jeftino je rješenje za uklanjanje kamenca i masti. Koristimo je za čišćenje, dezinfekciju i uklanjanje kamenca sa sanitarija kuhinje i kupaonice, pločica, slavina i staklenih površina. Prilikom čišćenja hladnjaka i mikrovalnih pećnica osim čistoće, pruža i ugodan miris za razliku od octa. Nakon upotrebe očišćenu površinu uvijek operite, obrišite čistom vodom. Također je pogodna za uklanjanje kamenca s aparata za kavu, perilica rublja i kuhala za vodu. Nakon upotrebe očišćenu površinu uvijek operite, obrišite čistom vodom. Dodavanjem pranju rublja omekšava vodu, čineći tako odjeću mekšom i pomaže uklanjanju mrlja.
Balance Food Limunska kiselina 100 g cijena: [PRICE]