Opis
Zob je biljka koja pripada porodici trava, autohtona u Aziji i Europi. Pretpostavlja se da su nomadski narodi, uključujući i pretke Mađara, donijeli ovu korisnu biljku u Europu. Ona uspijeva čak i u oštrijoj klimi Sjeverne Europe, pa je bila korisna hrana i stočna hrana za lokalno stanovništvo. Pronađeni su dokazi u mnogim keltskim i germanskim grobovima. Najčešće se koristila kao stočna hrana, ali su od nje pravili i pivo, kašu i kruh od brašna. Zahvaljujući svojoj izvrsnoj nutritivnoj vrijednosti, zob je sve popularnija među dijetama i osobama koje vode zdrav način života. Iako se zob prilikom obrade oljušti, dragocjeno klice i ljuske se ne uklanjaju, što rezultira izuzetno visokim sadržajem vlakana, vitamina i minerala u odnosu na druge žitarice.
Zob i osjetljivost na gluten: Zob sadrži avenin protein koji je sličan gluteni u pšenici, ali kod većine pacijenata ne izaziva autoimunu reakciju. Većina zobi koja se nalazi u komercijalnoj prodaji postaje glutenom zagađena zbog kontaminacije prilikom žetve i obrade. Stoga je važno da osobe koje pate od ozbiljne osjetljivosti na gluten kupuju samo proizvode od zobi koji su garantirano bez glutena.
Preporučena upotreba zobenih pahuljica:
Iz zobenih pahuljica možete pripremiti ukusnu musli ili smoothie za doručak. Možete napraviti zobenu kašu kuhanjem nekoliko minuta ili natapanjem u tzv. "overnight" verziji. Također se mogu koristiti na različite načine u tijestu za kekse i kolače. Blago se mogu pržiti, pa su izvrsne za salate i reformsku paniranu hranu.
Neto masa: 1000 g
Sastojci: zobene pahuljice
Zemlja podrijetla: EU
Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g proizvoda:
- Energija: 1556 kJ / 372 kcal
- Masti: 7 g
- od kojih zasićene masne kiseline: 1,3 g
- Ugljikohidrati: 59 g
- od kojih šećeri: 1 g
- Proteini: 13 g
- Vlakna: 19 g
- Sol: - g
Podaci o nutritivnoj vrijednosti su informativnog karaktera! Stvarne nutritivne vrijednosti na pakiran