Opis
Soda bikarbona je slabo alkalna, u vodi topljiva sol koja se sastoji od bikarbonatnog iona (HCO3−) i natrijevog iona (Na+). Neutralizira kiseline, pošto tijekom postupka nastaje ugljični dioksid. Ekološki je prihvatljiv, što ga čini izvrsnim za prehrambenu, medicinsku, higijensku i dezinfekcijsku uporabu, kao što i domaćim, ekološki prihvatljivim sredstvom za čišćenje.
Upute za korištenje soda bikarbone
Njezin neutralizirajući učinak kiselina može se koristiti kod žgaravice. Pola žličice sode bikarbone otopljene u pola čaše vode pomoći će u uklanjanju žgaravice. Može se koristiti i u njezi usne šupljine jer dezinficira usta i izbjeljuje zube. Također se može koristiti za izradu domaće paste za zube i vode za ispiranje usta. Dodavanjem malo vode možemo od nje napraviti domaći piling. Njezine granule pomažu u uklanjanju mrtvih stanica kože, a njegov lagano isušujući učinak može biti lijek za masnu kožu sklonu aknama. Zajedno s jabučnim octom, može postati zamjenom za šampon, posebno za uklanjanje peruti na masnoj kosi i vlasištu. Kad se doda vodi za kupanje, ima omekšavajući učinak i ublažava kožne osipe uzrokovane znojenjem. Ima dezodorirajući učinak, što ga čini pogodnim i za izradu domaćih dezodoransa.
Pogodna je i kao ekološko prihvatljivo sredstvo za čišćenje na bezbroj načina, pa ga možemo koristiti za održavanje čistoće doma. Savršena je za odmašćivanje, pranje, dezodoriranje i dezinfekciju.
Soda bikarbona također je bitna u kuhinji, jer se već dugo koristi za opuštanje tijesta. Kroz već spomenuti učinak stvaranja ugljičnog dioksida tijesto čini prozračnim. Važno je da ovaj postupak zahtijeva i kiseli medij, pa je koristimo u receptima koji uključuju mliječne proizvode, limunov sok, ocat itd. Prašak za pecivo mješavina je sode bikarbone i drugih kiselih sastojaka, pa je soda bikarbona prikladna i kao zamjena za prašak za pecivo, ako joj je osiguran kiseli medij, na pr. dodavanjem malo limunovog soka.
Balance Food Soda bikarbona 10
00 g cijena: [PRICE]