Opis
Pektin je heteropolisaharidni spoj koji se u svom prirodnom obliku nalazi u velikim količinama u staničnim stijenkama jabučastih i citrusnih voća. U industrijskoj proizvodnji ekstrahira se uglavnom iz jabuka i kore citrusa. Prirodni je aditiv (E440) koji se može koristiti i u prehrambenoj industriji, uglavnom za zgušnjavanje pekmeza i džemova od voća s niskim sadržajem pektina.
Neophodan dio zdrave prehrane je visok unos vlakana, koji pektin također može zamijeniti. Neprobavljiv je za ljudsko tijelo, ali koristan hranjiv sastojak za bakterije u debelom crijevu. Uz to, pektinska vlakna mogu se vezati za molekule šećera, što smanjuje njihovu apsorpciju, usporavajući tako porast razine šećera u krvi.
Upute za korištenje pektina
Savršen je za izradu pekmeza, džemova i voćnih gelova. Kod pripreme pekmeza, upotreba pektina skraćuje vrijeme kuhanja, čime se dobivaju pripravci s većim sadržajem vitamina i minerala. Pektin se također može koristiti za smanjenje količine potrebnog šećera, jer se njegov učinak zgušnjavanja može koristiti za povećanje sposobnosti šećera da veže vodu. Izuzetno je popularan u vegetarijanskoj kuhinji, jer se može koristiti za zamjenu želatine u pripremi različitih jela gelaste teksture.
Balance Food Pektin 100g cijena: [PRICE]