Sjeme je bogato vlaknima, vitaminima, mineralnim solima i drugim kemikalijama koje blagotvorno djeluju na naše zdravlje. Njegovo umjereno konzumiranje štiti od mnogih bolesti, pa čak i raka. Posebno se preporučuje pušačima!
Posebno je bogat mononezasićenim masnim kiselinama poput oleinske kiseline i polinezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju razinu "lošeg" kolesterola. Znanstvena istraživanja pokazala su da mediteranska kuhinja, bogata mononezasićenim masnim kiselinama, igra važnu ulogu u prevenciji poremećaja cirkulacije i srčanog udara.
Bademi su vrlo dobar izvor vitamina E, sadrže čak 25 g u 100 g sjemena (170% preporučene dnevne količine). Vitamin E snažan je antioksidans topiv u mastima koji održava stanične stijenke i kožu, štiteći ih od utjecaja slobodnih radikala. Bademi ne sadrže gluten, što ih čini dobrom alternativom za osobe sa preosjetljivošću. Sadrže čitav niz B-vitaminskih kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6), ali i dobru količinu folne kiseline. Ti enzimi djeluju kao pokretačke snage u metaboličkim procesima u stanicama. Izvrsni su izvor minerala, sadrže fosfor, željezo, kalcij, magnezij, mangan, cink i selen.