Detalji
Povoljno utječe na profil krvi, jer njegova linolna kiselina smanjuje razinu LDL ("lošeg") kolesterola, dok povećava razinu HDL ("dobrog") kolesterola, time doprinoseći smanjenju rizika za srce i kardiovaskularne bolesti, posebno koronarnih bolesti srca i moždanog udara.
Turski oraščić je bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i brojnim fitokemikalijama koje zajedno pružaju zaštitu od kroničnih i malignih bolesti.
Sadržaj folne kiseline je izuzetno visok među orašastim plodovima, a ova je vitamina neophodna za metabolizam aminokiselina i nukleinskih kiselina. Ima važnu ulogu u stvaranju krvnih stanica, a njezin nedostatak može rezultirati anemijom, slabom koncentracijom, depresijom i slabim imunitetom. Tijekom trudnoće, njezin unos je posebno važan jer pomaže u sprečavanju razvojnih poremećaja fetusa.
Osim folne kiseline (vitamin B9), turski oraščić također sadrži i druge vitamine B, koji doprinose zaštiti živčanog sustava i pravilnom metabolizmu.
Turski oraščić je izvrstan izvor vitamina E. Ovaj vitamin, poznat i kao tokoferol, topiv je u mastima i ima antioksidativna svojstva. Sprječava pretjeranu proizvodnju slobodnih radikala iz višestruko nezasićenih masnih kiselina. Također igra važnu ulogu u usporavanju procesa starenja, zaštiti staničnih membrana i jačanju imunološkog sustava.
Iz minerala se ističu sadržaji mangana, kalija, kalcija, bakra, željeza, magnezija, cinka i selena. Bakar i magnezij su kofaktori za enzim sa svojstvima antioksidansa, superoksid-dizmutaze (SOD) (koji je organska molekula ili ionska kovina neophodna za izražavanje djelovanja enzima).
Sastojci: 100 % lješnjaci
Čuvati na suhom i hladnom mjestu!
Podrijetlo: EU
Prosječne hranjive vrijednosti na 100 g proizvoda:
Energija: 2793 kJ/677 kcal
Masti: 63 g
od kojih zasićene masne kiseline: 4,51 g
Ugljikohidrati: 6 g
od kojih šećeri: 3,7 g
Proteini: 17 g
Dijetalna vlakna: 8,9 g
Sol: 0,005 g
Podaci o hranjivoj vrijednosti su informativni! Aktualne informacije o hranjivoj vrijednosti potražite na našoj Službi za korisnike!